Halı Seçerken Dikkat Etmemiz Gerekenler

Halı Seçerken Dikkat Etmemiz Gerekenler

Halı Seçerken Dikkat Etmemiz Gerekenler

  1. Halının Kullanılacağı Zeminin Belirlenmesi
  2. Halının Uygulanacağı Zeminin Ebatlarının Belirlenmesi
  3. Halı Tarzının Belirlenmesi
  4. Halının Renk Uyumu
  5. Sağlığa Etkisi ve Alerjik Rahatsızlıklar
  6. Bütçenizin Belirlenmesi
  7. Dekorasyonla Uyumu
  8. Temizlik ve Bakımı
  9. Dayanıklılık ve Garanti

Kaliteli toz vermeyen halı çeşitleri; ihtiyaçlarınızı tam olarak karşılayan, hem bakarken hem de kullanırken sizi mutlu edecek halıdır. Fakat halının kalitesini belirleyen unsurlar iplik cinsi, dokuma sıklığı ve hav yüksekliği gibi teknik detaylarda gizlidir.

Halının dokumasında kullanılan iplik cinsi, kaliteyi belirleyen en önemli faktörlerdendir. Kullanacağınız alana uygun iplik cinsiyle üretilmiş halıları daha uzun süre kullanabilirsiniz. Bir diğer önemli faktör de iplik sıklığıdır. Bir halı ne kadar sık dokunmuşsa o kadar dayanıklı demektir. Sık dokunan bir halı diğerlerine göre daha ağır olacağı için zeminde daha zor kayar fakat dokuma sıklığı az bir halı alacaksanız kaymaz taban özelliğine sahip olmasına dikkat etmelisiniz. Halının hav yüksekliği de kalitesini belirleyen başka bir unsurdur. Halınızın verdiği his hav yüksekliğine göre değişiklik gösterir fakat burada asıl olan havın ne kadar yüksek olduğu değil kullanım alanına göre en uygun yüksekliğin seçilmesidir. Dokuma sıklığı yüksek, dokusu yumuşak, renkleri canlı ve parlak salon halısı modelleri ilk tercihiniz olmalıdır.

İplik Çeşitlerinin Avantajları

Yün

  • Dayanıklı, uzun ömürlüdür, özellikle trafik (kullanım yoğun) bölgeler için en idealidir
  • Doğaldır.
  • Keçeleşme, aşınma, iz yapmaya ve kirlenmeye karşı dayanıklıdır.
  • Yumuşak ve dolgundur. Lüks görünümdedir. Doğal yalıtım sağlar.
  • Aleve karşı dirençlidir

Akrilik Halı

Sentetikler içerisinde fiziksel olarak yüne en yakın olan iplik cinsidir. Yün yumuşaklığı ve dolgunluğundadır. Dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Yüne göre daha uygun fiyatlıdır. Keçelenme, aşınma, iz yapmaya, kirlenme, küflenme rutubete ve güvelenmeye karşı dayanıklıdır. Az leke tutar ve temizlenmesi kolaydır. Nemi az çeker. Islak zeminlere uygundur. Güneş ışınlarına karşı dayanıklılığı yüksektir.

Polypropilen Halı

İplik cinsleri arasında en ucuz olanıdır. Tüylenme, aşınma, kirlenme, küflenme, rutubet ve güvelenmeye karşı dayanıklıdır. Az leke tutar ve temizlenmesi kolaydır. Güneş ışınlarına karşı dayanıklılığı yüksektir.

Polyester Halı

Orta ağırlıklı, uzun ömürlü ve esnektir. Olağanüstü yumuşaklık ve renk netliği vardır. Temizlemesi kolaydır, ayrıca lekeye ve solmaya karşı doğal olarak dirençlidir

Viskon Halı

Doğaldır. Yumuşak doğal görünümlü parlaklık. Statik elektriklenme azdır.

Bloga dön