Oturma Odası Halı Bakımında Sık Yapılan Hatalar ve Bunlardan Kaçınma Yolları

Yaşam ortamlarının hijyenik standartlarının sağlanması için halı temizliğine dikkat etmek gerekir. Oturma odası halıları ortak yaşam alanında bulunan halılar olarak en çok kirlenen halılar arasında yer alır. Oturma odası halısı temizliğinde ve bakımında sık yapılan bazı hatalar vardır. En yaygın yapılan hatalardan biri halıları güneşte kurutulmasıdır.

Halıların güneşte kurutulmasının mikropları öldürdüğüne dair yanlış bir inanış vardır. Zararlı mikroorganizmalar için en uygun ortamlar nemli ve sıcak ortamlardır. Halıları güneşte bırakmak mikroorganizmalara en ideal ortamı hazırlamak demektir. Yeni yıkanan ya da silinen bir halıyı güneşte bırakmak mikroorganizmalara yaşama koşulları oluşturur.

Halılar havalandırılırken de doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmaması önemlidir. Güneş ışınları halının solmasına ve hasar görmesine neden olur. Halılar kurutulacaksa ya da havalandırılacaksa mutlaka kuru ve gölge bir yerde bırakılmalıdır. Aynı zamanda elektrikli süpürgenin halı temizliği için yeterli olduğunu düşünmek de sık yapılan bir hatadır. Halılar süpürülse de mutlaka aralıklarla da silinmelidir.

Halı yıkarken sıcak su kullanmak da sık yapılan hatalar arasında yer alır. Yüksek sıcaklıkta halı yıkamak halıya zarar verebilir. Halı yıkarken deterjan kullanmak da sık yapılan hatalardan biridir. Deterjan halının dokusuna zarar verebilecek kimyasallar içerir. Halı temizliğinde bu tür detaylara dikkat ederek halınızın hijyenik ve daha uzun ömürlü olmasını sağlayabilirsiniz. Oturma odası halı seçiminde leke tutmayan ve kolay temizlenen halı modellerimize göz atabilirsiniz.

Oturma Odası Halılarınızı Temizlerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Oturma odası halılarının temizliğinde halının modeline göre temizlik yapmak önemlidir Halı yün veya ipek gibi farklı malzemelerden üretilmiş olabilir. Halının temizliğinde kullanma talimatına göre hareket etmek önemlidir. Örneğin, kolay temizlenen halılar çamaşır makinesinde yıkanabilir. Ancak hangi sıcaklıkta ve hangi malzemeyle yıkandığına dikkat etmek gerekir.

Halıların belli aralıklarla havalandırılması da gerekir. Havalandırma işlemi direk güneş altında yapılmamalıdır. Halı temizliğinde doğal malzemeler kullanılabilir. Leke çıkarmak için beyaz sirke ve soda gibi malzemeleri tercih edebilirsiniz. Ancak hangi malzemeyi kullanırsanız kullanın halı üzerinde fazla bekletmemelisiniz. Halı silerken tel ve naylon fırça gibi araç gereçleri kullanılmamalı bunun yerine sünger ya da mikrofiber bezle silinmelidir.

Ayrıca halının leke tutmaması için leke oluşmadan önce müdahale etmek önemlidir. Çay, kahve gibi şeyler halıya döküldüğünde anında bölgesel temizlik yapmak gerekir. Lekeye göre leke çıkarıcı malzeme kullanmak da önemlidir. Halı temizliğinde kimyasal içerikli temizlik malzemelerinden kaçınmak gerekir. Doğal içerikli halı şampuanı kullanabilirsiniz.

Halı silindikten sonra mutlaka havalandırılmalıdır. Ayrıca halıların belli aralıklarla havalandırılmasına dikkat edilmelidir. Silme işleminden sonra halı nemli kalmamalıdır. Halının iplik türüne göre de halı bakım uygulamaları değişebilir. Makine halısı ve el dokuma halıların temizliği, bakımı farklıdır. Halılar kaldırılacağı zaman katlanmamalı bunun yerine rulo haline getirilerek hem nemden hem de güneşten uzak olabileceği bir yerde muhafaza edilmelidir. Kolay temizlenen mutfak halısı fiyatları seçeneklerine uygun fırsatlarla sitemizden kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Oturma Odası Halılarınızı Temizlerken Hangi Ürünleri Kullanmalısınız

Halı temizliğinde halının malzemesine göre temizlik uygulaması yapmak önemlidir. Yün halılar, ipek halılar, makine ya da el dokuması halıların temizlik standartları da farklı olur. Bu nedenle halı temizleme talimatlarına özellikle dikkat etmek önemlidir. Yün ve el yapımı halılarda yıpranmaları önlemek için arap sabunu kullanılabilir. Zararlı kimyasallar içermeyen arap sabunu doğal yapılı halılar için uygun bir tercih olabilir. Kabartma tozu halıların hem kokularının giderilmesinde hem de derinlemesine temizlenmesinde sıklıkla tercih edilir. Bu tür doğal yöntemler kullanabileceğiniz gibi halı şampuanı kullanarak da temizlik yapabilirsiniz.

Temizlik için halı şampuanı seçerken kimyasal içerikli olmayan doğal şampuan tercih edebilirsiniz. Halıyı silerken mikrofiber bez kullanılmalı ancak tıkama yaparken ise deterjan kullanılmamalıdır. En uygun temizlik ürünleri özel üretilen halı şampuanları olabilir. Ancak doğal yöntemlerle de halı temizliği yapılabilir. Mısır nişastası, beyaz sirke gibi ürünler doğal yöntemlerle halı temizliği yapmak için tercih edilebilir.

Halının modeline göre temizlik ve bakım uygulamaları değişebilir. Kolay temizlenen ve makinede yıkanabilen modern halı seçenekleri de vardır. Oturma odası halı modellerimiz arasından kolay temizlenen ve leke tutmayan model seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. Halı temizliğinde kimyasal içerikli olmayan ağartıcı olmayan temizlik ürünleri kullanmak gerekir. Kimyasal içerikli temizlik ürünleri halıların yıpranmasına neden olabilir. Halı modeline göre halı temizleme talimatlarını uygulayabilir, halının üretildiği malzemeye göre temizlik ürünü tercih edebilirsiniz. Kolay temizlenen halı modellerinden seçim yaparak daha kolay ve pratik halı bakımı yaparsınız.

Bloga dön