Oturma Odası Halı Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılmalı?

Ev ortamına sıcaklık katan halılar zamanla kirlenip yıpranabilir. Halı temizliğini doğru yapmak hem görsel olarak halıyı ilk günkü gibi göstermenize hem de hijyenik ortam koşulları sağlamanıza yardımcı olur. Oturma odası halıları en çok kirlenen halılar arasında yer alır. Ortak yaşam alanı olan oturma odalarında kullanılan halıları temizlerken bazı püf noktalara dikkat etmek gerekir. 

Oturma odası halıların bakımını ve temizliğini yaparken öncelikle halının yapısal özelliklerine bakılmalıdır. Halının cinsi veya dokuma stili gibi özellikler nasıl bir temizlik uygulanması gerektiğini belirler. Bu nedenle de halınızın kullanma talimatını okumanız önemlidir. Oturma odası halılarında halının cinsine ve dokuma stiline göre yazılmış bir kullanma talimatı olur. Kullanma talimatını okuyarak halının cinsine ve dokuma stiline göre uygun temizleme yöntemleri uygulayabilirsiniz. 

Ayrıca halınızı süpürürken elektrikli süpürge kullanmalısınız. Süpürme işlemi sırasında dokuma yönüne dikkat ederek süpürmeyi yapmanız gerekir. Halınızı kimyasal içermeyen doğal halı şampuanı ile temizleyebilirsiniz. Halı yüzeyine zarar vermeden kaliteli halı şampuanı ile silerek halınızın temizliğini yapabilirsiniz. 

Halınızda lekeler varsa kullanacağınız leke temizleyicisi önce halının görünmeyen bir kısmında denemelisiniz. Halıda çıkmış ilmekler varsa da ilmekleri çekmeden keserek almanız gerekir. Halıyı silerken fazla ıslatmamaya özen göstermelisiniz. Halıları düzenli olarak havalandırmak gerektiğini unutmamalısınız. Salon halısı modelleri arasından kolay temizlenen halı seçeneklerini inceleyebilirsiniz. 

Oturma Odası Halılarınız İçin Evde Kolay Halı Temizliği Yöntemleri

Oturma odası halıları düzenli olarak temizlenmezse biriken tozlar bakteri sorununa neden olabilir. Halı diplerine çöken kirlerden kurtulmak için evde halı temizleme yöntemleri kullanılabilir. En iyi bilinen yöntemlerden biri arap sabunu kullanılmasıdır. Öncelikle halıyı tozdan ve kirden tamamen arındırmak gerekir. Arap sabunu ılık suyun içerisinde eritilir. Uygun bir bez kullanılarak arap sabunlu suyla halı silinebilir. Arap sabunu evde halı temizliğinde sık kullanılan yöntemlerden biridir. 

Zorlu yağları ve lekeleri çıkarmak için mısır nişastası yöntemini deneyebilirsiniz. Mısır nişastası lekeli yerlere dökülerek beş dakika beklenir. Ardından sirkeli su ile halı silinir. Halınız lekesiz ve daha parlak görünecektir. Karbonat kullanmak da pratik halı temizleme yöntemleri arasında yer alır. Karbonat halı üzerine serpilir ve yarım saat beklenir. Bekleme işleminde halı süpürülür. 

Süpürme işlemi ardından halı sirkeli suyla da silinebilir. Halı lekelerini temizlemek için kullanılacak bir diğer yöntem ise beyaz sirke yönetimdir. Bir fincan beyaz sirke, iki tatlı kaşığı bulaşık deterjanı ve iki fincan su ile hazırladığınız karışımla halınızı silebilirsiniz. Beyaz sirke ve soda kullanarak da halılarınızı hijyenik şekilde temizleyebilirsiniz. Mürekkep, boya veya yağ gibi lekeleri çıkarmak için amonyak kullanabilirsiniz. Temizlik suyuna ortalama bir çorba kaşığı kadar amonyak ekleyerek halı temizliğini yapabilirsiniz. Oturma odası halılarınızı temizlerken çeşitli doğal yöntemler tercih ederek halınızın hem ömrünü uzatabilir hem de zarar vermemiş olursunuz. Halılarınıza bir şey döküldüğünde anında müdahale etmeye de özen göstermelisiniz. Oturma odası halısı seçerken kolay temizlenen halı modellerini değerlendirmeniz temizlik açısından size büyük kolaylık sağlayacaktır.

Profesyonel Tavsiyelerle Oturma Odası Halılarınızı Leke ve Tozdan Arındırın

Oturma odası halılarındaki oluşan leke ve tozlardan kurtulmak için düzenli olarak bakım yapmak önemlidir. Halıların belli aralıklarla havalandırılması gerekir. Halıların güneş ve rutubetten korunmasına dikkat edilmelidir. Leke ve tozlardan kurtulmak için kimyasal içerikli ve ağartıcı olan malzemeler kullanılmamalıdır. Halılar sert naylon fırça ya da tel ile temizlenmemelidir. Bu tür malzemeler kullanmak halının tüylerinin kopmasına neden olabilir. 

Halıdan belli bir leke çıkarmak isteniyorsa lekeye uygun temizlik malzemesi kullanılmalıdır. Halı silindikten sonra suyu emen elektrik süpürgesiyle süpürülmelidir. Suyu emen elektrik süpürgeniz yoksa havlu yardımıyla halının ıslaklığını giderebilirsiniz. Halı silindikten sonra mutlaka havalandırılmalıdır. 

Halılar kullanılmadığı zaman katlanmamalı rulo yapılarak saklanmalıdır. Oturma odası halınızı temizlerken kullandığınız malzemelere dikkat etmelisiniz. Kimyasal içerikli olmayan halıya zarar vermeyecek temizlik malzemesi kullanmalısınız. Halıların silkelenmesi ya da dövülmesi de doğru değildir. Bu tür işlemler halının yıpranmasına yol açabilir. 

Halıların temiz ve uzun ömürlü olabilmesi açısından düzenli olarak elektrik süpürge ile süpürülmelidir. Halıyı yıkamak yerine silme işlemini tercih etmek daha avantajlıdır. Silme işleminde doğal yöntemler kullanılabilir. Arap sabunu, karbonat, beyaz sirke gibi malzemeler doğal halı temizleme malzemeleri arasında yer alır. Halının ayda bir kez havalandırılması ve en az haftada bir kez süpürülmesi gerekir. Halı silmek için kullanabileceğiniz en uygun malzemeler sünger ya da mikrofiber bezdir. Halı temizliğinde halının modeline göre yapısına göre temizlik uygulamaları yapmaya dikkat etmelisiniz.

Bloga dön